A inventat „presa galbenă”, senzaționalistă, dar a lăsat moștenire unul dintre cele mai importante premii ale planetei. Joseph Pulitzer a plecat din Ungaria sărac-lipit, dar a ajuns putred de bogat VIDEO

de: Iulia Kelt
04 11. 2023

În 1903, Joseph Pulitzer, un jurnalist american multimilionar, a oferit o donație de 2 milioane de dolari Universității Columbia pentru a înființa o școală de jurnalism.

El a stipulat, de asemenea, că din această donație să fie create cinci premii anuale pentru lucrări de ficțiune, biografii, istorie, reportaje și lucrări de non-ficționale.

Vezi și: Gigantul jurnalistic care începe să folosească inteligența artificială, în loc de jurnaliști: cum va scrie știri AI

Joseph Pulitzer – imagine de arhivă

A plecat în America fără bani

Oferta sa a fost inițial respinsă, dar după moartea sa, universitatea a reconsiderat și astfel s-a creat Premiul Pulitzer, care în privința prestigiului său echivala cu Premiul Nobel acordat de Academia Suedeză.

Creatorul acestui premiu și traiectoria sa de viață sunt subiecte puțin cunoscute, în special în Europa, legate de tinerețea și anii săi anteriori intrării în viața publică americană.

Joseph Pulitzer s-a născut la Makó, în Ungaria, în data 10 aprilie 1847. La un moment dat, a rămas orfan și a fost crescut de un frate mai mare. Până la vârsta de 17 ani, a urmat cursuri particulare la Budapesta.

Fiind un spirit aventurier, tânărul Pulitzer s-a îmbarcat pe un vapor și a călătorit spre America, unde a debarcat fără niciun ban și fără să vorbească limba engleză.

El cunoștea limba maghiară și germana și era dispus să încerce orice muncă care ar fi putut să-i ofere un trai decent. Astfel, a fost hamal, chelner și vânzător în diferite etape ale vieții sale.

Pulitzer s-a înrolat ulterior în armata Uniunii în timpul Războiului Civil American și, după încheierea conflictului, a obținut cetățenia americană. El a devenit reporter pentru ziarul german Westliche Post din Saint Louis, statul Missouri, și a servit ca membru al Camerei legislative a statului.

Nu trecuseră cinci ani de când debarcase în America, iar el învățase deja limba engleză, astfel încât atunci când ziarul New York Sun a căutat un corespondent în Europa, Joseph a fost alegerea evidentă.

Cu toate acestea, nu a petrecut prea mult timp pe vechiul continent și s-a întors la Saint Louis, unde a cumpărat două ziare falimentare, Globe și St. Louis Staatszeitung, cu suma de 20.000 de dolari. Aceste publicații au fost consolidate pentru a da naștere ziarului Post-Dispatch.

Punctul culminant în cariera sa de ziarist a fost în 1883, când a devenit proprietarul ziarului New York World, pe care l-a transformat în una dintre cele mai citite publicații din Statele Unite.

Anul 1896 a fost momentul de vârf al carierei jurnalistice a lui Pulitzer. Cu toate că deja orbise, nu a renunțat niciodată la meseria care, pe lângă prestigiu, i-a adus o avere impresionantă.

Vezi și: Prima femeie ziarist din România era „oacheșă, nu chiar frumoasă, dar cu nurii unei meridionale, expresivă, pasionată, artistă”. Cine a fost Maria Rosetti

Joseph Pulitzer – imagine de arhivă

Joseph Pulitzer, inventatorul presei „de scandal”

În data de 29 octombrie 1911, când a decedat, Joseph Pulitzer era unul dintre cei mai influenți oameni din presa americană. În același an, ziarul german Der Tag îl prezenta pe renumitul ziarist ca pe un individ lipsit de scrupule, care a exploatat într-un mod rușinos puterea presei.

Joseph Pulitzer era considerat fondatorul presei galbene, un tip de presă senzaționalistă care a dus la distrugerea mai multor publicații oneste. „Nimeni altul decât Joseph Pulitzer nu a îndrăznit să intre atât de invaziv în viața personalităților de seamă, aruncând asupra lor o lumină scandaloasă.

Sub conducerea lui, evenimentele mărunte și neînsemnate erau prezentate cititorilor într-un mod exagerat, depășind orice limită a imaginației. În plus, când la un moment dat unul dintre frații săi a lansat un alt ziar la New York, „eroul” nostru a declanșat o concurență extrem de brutală, care l-a ruinat.

Acesta este portretul lui Joe Pulitzer sub ambele aspecte. Cu toate acestea, nu putem nega că era un om cu calități remarcabile, și cine știe, poate adversitățile cu care a trebuit să se confrunte l-au determinat să ia decizii nefericite”, nota publicația germană.

Primele premii Pulitzer au fost acordate în 1917, la șase ani după moartea magnatului media.

Vezi și: Marile publicații internaționale „încearcă marea cu degetul”: articolele scrise de inteligența artificială, „pe val”